Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A nátrium glutamát káros hatásairól
  2023-04-05 18:19:55, szerda
 
  A cikk hosszú de érdemes elolvasni és megfontolni ( CzI )

Dr.Linda J. Dobberstein: A nátrium glutamát rejtett veszélyei

Hivatalosan veszélytelen, valójában alattomos hatású adalékanyag.

A nátrium glutamát az élelmiszeripar által leggyakrabban használt élelmiszeradalékok egyike. Az 1908-ban Japánban kifejlesztett anyag hamar megjelent az amerikaiak étkezőasztalán, és belekerült számos ételükbe. A feldolgozott élelmiszerekben ízfokozóként és stabilizátorként használják.

A nátrium glutamátot az FDA (az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala) és mások is ártalmatlannak tartják, mások azonban megkérdőjelezik és hevesen ellenzik a mesterséges nátrium glutamát használatát. A biológia és a molekuláris folyamatok jobb megértése nyomán, illetve a legújabb kutatások fényében a nátrium glutamát használatával kapcsolatos aggályok nem tűnnek alaptalannak. Az alábbiakban megpróbálunk naprakész információkkal szolgálni a nátrium glutamáttal és annak egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg

Nátrium glutamát

A nátrium glutamát vagy MSG egy glutamát aminosavval mesterségesen kombinált nátriumsó. A nátriumot azért adják a glutamáthoz, hogy fokozzák annak stabilitását. Az Nátrium glutamátot baktériumos erjesztéssel állítják elő, amihez géntechnológiával módosított céklát, kukoricát és más gabonaféléket, illetve egyéb módszereket is használnak.

A leggyakoribb mesterséges nátrium glutamátot tartalmazó élelmiszerek

A mesterséges nátrium glutamátot tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak a gyorséttermi ételek, a kínai ételek, a feldolgozott vagy füstölt húsok, a szárított marhahús és más nassolnivalók, a chipsek és a snackek, egyes trail mix (túrakeverék, müzli, aszalt gyümölcsök, diófélék és néha édességek kombinációja) termékek, a fűszerek és öntetek, a fűszerkeverékek és pácolt termékek, a fagyasztott ételek, az instant tészták és levesek, valamint a leveskonzervek. Vásárlásnál mindig olvassa el figyelmesen az élelmiszereken levő címkét, és/vagy végezzen internetes kutatást az nátrium glutamátot tartalmazó termékekkel kapcsolatban.

A glutamát aminosav természetes módon megtalálható különböző élelmiszerekben, és természetes nátrium glutamáttá alakulhat. A moszatok, a tengeri moszat, a halszósz, a szójaszósz, a parmezán sajt, az osztrigaszósz stb. természetes nátrium glutamátot tartalmaznak.

A glutamát aminosav fontos szerepet játszik az agyműködésben. Éberré tesz, segíti az idegi kapcsolatok kialakítását és stabilizálását, segíti a tanulást és a kognitív működést, valamint javítja a memóriát. A glutamát aminosav együttműködik más neurotranszmitterekkel, és az elsődleges feszültségoldó neurotranszmitter, a GABA tartja egyensúlyban és pufferolja. Az idegsejteknek és -szöveteknek a felesleges glutamáttól való védelméhez antioxidánsokra van szükségük.

Az FDA és az nátrium glutamát

Az FDA kijelentette, hogy a mesterséges nátrium glutamát kémiailag megkülönböztethetetlen az élelmiszerfehérjékben jelen lévő természetes glutamáttól, és hogy a mesterséges nátrium glutamátból származó glutamát és a természetes glutamátban gazdag élelmiszerek lebontása azonos módon történik.

Az FDA előírása szerint a hozzáadott nátrium glutamátot tartalmazó élelmiszerek csomagolásán az nátrium glutamátot mononátrium-glutamátként kell feltüntetni. A nátrium glutamát azonban természetes módon olyan összetevőkben fordul elő, mint a hidrolizált növényi fehérje, az autolizált élesztő, a hidrolizált élesztő, az élesztőkivonat, a szójakivonat és a fehérjeizolátum, valamint a paradicsom és a sajtok. Bár az FDA előírja, hogy ezeket a termékeket fel kell tüntetni az összetevők listáján, azt nem követeli meg, hogy a címkén az is szerepeljen, hogy ezek természetesen tartalmaznak nátrium glutamátot.

Az olyan élelmiszerekről azonban, amelyek bármelyik összetevője természetes módon tartalmaz nátrium glutamátot, nem állíthatják a csomagoláson, hogy "nem tartalmaz nátrium glutamátot" vagy "nem tartalmaz hozzáadott nátrium glutamátot". Az nátrium glutamát nem szerepelhet a "fűszerek és ízfokozók" között sem.

Sok szakember és a mesterséges nátrium glutamát felhasználói ízfokozó tulajdonságai és az idősek étvágyát javító hatása miatt támogatják a mesterséges nátrium glutamát használatát. Emellett az nátrium glutamát elősegíti a gyomor kiürülését azoknál, akiknek lassú a perisztaltikájuk, vagyis a táplálék lassan halad a gyomorból a belek felé. A mesterséges nátrium glutamátot "általában biztonságosnak tekintik" (GRAS).

A nátrium glutamát tünetegyüttes

A nátrium glutamát által okozott tünetekről évtizedek óta érkeznek jelentések, de ezek ellentmondásosak, mivel "a tüneteket nehéz bizonyítani". A korábban "kínai étterem szindrómának" nevezett nátrium glutamát túlérzékenységet ma nátrium glutamát tünetegyüttes néven ismerik.

A nátrium glutamátra adott gyakori reakciók közé tartoznak a fejfájás, a kipirult arc, az izzadás, a feszültség vagy nyomásérzés, az érzéketlenség vagy zsibbadás, a bizsergés vagy égő érzés az arcban, a nyakon vagy más területeken, a szapora szívverés, a mellkasi fájdalom, a hányinger, a gyengeség, az állkapocsizom-feszülés és a vérnyomásemelkedés.

Az újabb kutatások számos aggályt vetnek fel

A kutatók évtizedek óta tanulmányozzák a mesterséges nátrium glutamátot, és több dolgot is megállapítottak. Íme, néhány közülük, amelyet érdemes megfontolni, mielőtt mesterséges nátrium glutamátot tartalmazó élelmiszert fogyasztunk.

A nátrium glutamát mérgező hatását magzatoknál, gyermekeknél, serdülőknél és felnőtteknél is kimutatták. Összefüggésbe hozták a magas vérnyomással, a gyomor-bélrendszeri problémákkal, de az endokrin és a reproduktív rendszert is hátrányosan befolyásolja.

A nátrium glutamát az idegrendszer működését is károsítja. A tudósok megállapították, hogy a nátrium glutamát fogyasztása patkányoknál "pusztította a hipotalamusz idegsejtjeit", ami az állatoknál növekedésbeli változásokhoz, súlygyarapodáshoz illetve elhízáshoz, kisebb ivarmirigyekhez, egyéb reproduktív változásokhoz, önkárosító viselkedéshez, hangulatzavarokhoz, vércukor- és inzulinrezisztenciához, krónikus gyulladáshoz és az idegrendszer degeneratív változásaihoz vezetett.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg

A nátrium glutamát állatok veséjében és májában oxidatív stresszt idézett elő. A kutatások kimutatták, hogy mennyiségtől függetlenül növelte a testsúlyt, felborította a koleszterin egyensúlyt, sejtes elváltozásokat és gyulladásos reakciókat idézett elő. Nagyobb mennyiség bevitele esetén a károkozás még nagyobb volt. Más állatkísérletek azt is kimutatták, hogy a nátrium glutamát változásokat idéz elő a máj és a szív sejtszerkezetében.

Az immunrendszer és a lép

Megfigyelték, hogy a nátrium glutamát oxidatív stresszreakciót váltott ki a csecsemőmirigyben, ami apoptózishoz vagy sejthalálhoz vezetett. A csecsemőmirigy az immunrendszer része, amely a szervezet védekezőmechanizmusában játszik szerepet.

Egy 2022-es állatkísérlet tanúsága szerint a nátrium glutamát fogyasztása a lépet, egy másik immunszervünket is károsítja. A nátrium glutamáttal, illetve a magas zsírtartalmú étrenden tartott és nátrium glutamáttal etetett állatoknál is jelentős oxidatív stressz, gyulladás és mitokondriális diszfunkció lépett fel, "ami súlyos immunrendszeri rendellenességekhez vezetett".

Pajzsmirigy és mitokondriumok

Más állatkísérletekből az derült ki, hogy a nátrium glutamát még kis dózisban is nagyon megterheli a pajzsmirigyet. Az eredmények sejtes elváltozásokat és a mitokondriumok megváltozását mutatták ki a pajzsmirigyben.

Elhízás és gyulladás

A nátrium glutamátot obezogénként, vagyis olyan vegyületként azonosították, amely megzavarja a normális élettani folyamatokat és elhízást okoz. Nátrium glutamáttal kezelt újszülött patkányoknál megnövekedett testsúlyt, testhosszat, koleszterin- illetve leptinszintet, valamint csökkent adiponektin szintet állapítottak meg, ami felnőttkorukban elhízáshoz vezetett. A magas leptin és az alacsony adiponektin hormonszint összefügg a metabolikus szindrómával.

A nátrium glutamát által okozott elhízás további vizsgálata számos anyagcsereváltozást talált felnőtt egerekben. A káros hatások között szerepeltek a fokozott gyulladással, inzulin diszfunkcióval és glükóz intoleranciával járó változások, valamint a szabad gyökök mennyiségének növekedése.

2021-ben további állatkísérletek is megerősítették, hogy a nátrium glutamát elhízást okoz, továbbá hipotalamikus gyulladáshoz és központi leptinrezisztenciához vezet. (A leptin a jóllakottság hormonja, leptinrezisztencia esetén nincs jóllakottság érzés, ami leállítaná a további evést.) Megváltoztatja az idegrendszer működését, fokozza az agyi gyulladást, ami rossz leptinhormon működéshez és súlygyarapodáshoz vezet.

A paleocentrum.hu minden termékére 10% kedvezmény az SZHIR2023 kóddal

Ez az úttörő jellegű kutatás kimutatta, hogy a nátrium glutamát ugyanazt a metabolikus útvonalat használja, mint a fruktóz és a só. Az eredmény a húgysav felhalmozódása, elhízás, vércukorszint-szabályozási zavar és emésztőszervi gyulladás.

További anyagcsere- és génfunkció változások

A tudósok ezen kívül nátrium glutamát és aszpartám/NutraSweet, valamint magas transzzsír-tartalmú étrend kombinációjával etetett állatokat is vizsgáltak. Ez az általános amerikai táplálkozási mintának felel meg, amely az elmúlt évtizedekben elterjedt junk food típusú, illetve a gyorséttermi ételeket preferálja. Az eredmények azt mutatták, hogy a táplálékkal bevitt nátrium glutamát növelte a leptinszintet a vérben és a trigliceridszintet a májban.

További vizsgálatok is azt mutatták, hogy amikor a nátrium glutamátot aszpartámmal kombinálták, az előbbi káros hatásai még egyértelműbbé váltak. A hasi háj mennyisége, a koleszterinszint, az éhgyomri vércukorszint, a TNF-alfa (gyulladásfaktor) és más markerek is jelentős mértékben érintettek voltak.

A genetikai elemzés azt is kimutatta, hogy a nátrium glutamát és az aszpartám együttes bevitelének hatására 124 gén működése a normálishoz képest fokozott vagy csökkent aktivitást mutatott. Márpedig az aszpartám széles körben megtalálható a "cukormentes" feldolgozott/csomagolt élelmiszerekben és italokban.

Egy 2021-ben a Toxicology Reports -ban megjelent áttekintő tanulmány az nátrium glutamát fogyasztásával kapcsolatos további problémákról számol be, ha az magas zsírtartalmú étrenddel párosul. A nátrium glutamát bevitel hatására nagy mennyiségű reaktív oxigénszármazék (ROS), azaz erősen mérgező szabad gyökök keletkeztek, amelyek széles körű sejtkárosodást okoztak. Más kutatások a koleszterin-egyensúly felbomlásával, a májban történő zsírfelhalmozódással, valamint a mitokondriumok működésében és a sejtek túlélésében bekövetkező káros változásokkal hozták összefüggésbe az nátrium glutamátot.

Az étrendünk rövid idő alatt nagyon sokat változott

Ideje elgondolkodni az olyan élelmiszer-adalékok hatásain, mint a mesterséges nátrium glutamát, és azon, hogy ezek hogyan befolyásolták az emberek egészségét és anyagcseréjét az elmúlt 100 évben. A "Táplálkozásunk optimalizálása a reproduktív egészségünk érdekében" című cikkemben tárgyaltam a hírhedt Pottenger Macska Vizsgálatot, illetve a feldolgozott élelmiszerek hatását macskák több generációjának egészségére. A rossz étrend a macskák utódainak egészségét is károsította.

Ebben a vizsgálatban Francis Pottenger a macskák kontrollcsoportját nyers tejjel, csukamájolajjal és nyers hússal etette. A macskák többi csoportja és a következő generációk nyers és feldolgozott táplálék kombinációját kapták. A nyers és feldolgozott ételek kombinációjával etetett macskák mindössze három generációja után a macskák egészségi állapota kedvezőtlenül megváltozott. Betegségek léptek fel, a szaporodás leállt, és a fiatal állatok elpusztultak, mielőtt elérték volna a felnőttkort.

Elég csak az 1970-es évekből vagy annál korábbról származó tévéműsorokat és filmeket nézni, hogy lássuk, milyen különbségek vannak az akkori emberek és a maiak testalkata, testsúlya, termete és arcszíne között. Megdöbbentő, hogy néhány évtized alatt milyen anatómiai változásokon ment keresztül és menyi új egészségügyi problémával szembesült az emberiség. A szemünk előtt zajlik le egy humán Pottenger Macska Kísérlet .

Amikor több mint 100 évvel ezelőtt bevezették a mesterséges nátrium glutamátot, az élelmiszereket általában helyben termesztették, teljes értékű formában fogyasztották, és igen kevéssé voltak feldolgozottak. Ma már GMO és nagymértékben hibridizált élelmiszereket eszünk, többnyire gyorséttermekben, amelyek kalóriadúsak, magas zsír- és cukortartalmúak, viszont tápanyagszegények. Az élelmiszereket, amiket fogyasztunk, több ezer kilométerre lévő forrásokból szerzik be, a terméseket még az előtt betakarítják, hogy teljesen megérnének. Ráadásul gyakran növekedési hormonokkal, antibiotikumokkal, növényvédőszerekkel, gyomirtókkal kezelik őket, vagy olyan összetevőket adnak a késztermékhez, amelyeknek már a nevét sem tudjuk kimondani, nem hogy értenénk, mi az. Abból, hogy egy ember által előállított élelmiszer-alapanyag vagy egy környezetben előforduló vegyület eleinte ártalmatlannak tűnik, és korlátozott mennyiségben történő használata miatt nem okoz azonnal nyilvánvaló betegséget, nem következik, hogy évtizedes használat után is biztonságos. Mi történik például, ha a szervezetet megterhelő más vegyületekkel kombinálódik? Vagy olyan étrenddel, amely nem biztosítja az anyagcseréhez szükséges minőségi táplálékot? És mi a helyzet az olyan tényezőkkel, mint a mozgásszegény életmód, a dohányzás vagy az e-cigarettázás, az alkoholfogyasztás, a gyógyszerszedés, stb., amelyek szintén megterhelik a szervezetet?

A szervezetünknek ma már számos olyan kihívással kell megküzdenie, amelyek befolyásolhatják az adalékanyagokkal szembeni toleranciáját. Az agy oxidatív stresszel és toxinokkal szembeni ellenálló képessége csökken. A bélmikrobiom, a májműködés, az endokrin rendszer és a mitokondriumok amúgyis nagy kihívásoknak vannak kitéve az olyan egyéb toxinok miatt, mint a glifozát és más gyomirtószerek, illetve a rovarirtószer maradványok, a fluorid, a repülőgép-üzemanyagok és a perklorátok, a gyógyszerek vagy azok maradványai a vízben vagy az élelmiszerekben, a műanyagok és a lágyítószerek, a xenoösztrogének és egyebek.

Védekezzen a nátrium glutamát stressz ellen
A mesterséges nátrium glutamát fogyasztásának csökkentése, illetve elkerülése a legjobb módja annak, hogy enyhítsük annak szervezetre gyakorolt nemkívánt hatásait. Ennek érdekében vásárlásnál mindig alaposan meg kell nézni a megvásárolni kívánt élelmiszer címkéjén szereplő összetevőket.

Állatkísérletekben és laboratóriumi vizsgálatokban már számos tápanyagról kiderült, hogy hatékonyan csökkentik a nátrium glutamát által okozott oxidatív stresszt. Ezek közé tartozik a kurkuma, a zöld tea, a ginko, a taurin, az arginin, a D-vitamin, a C-vitamin, az E-vitamin, a kvercetin, a probiotikumok, a gyömbér és még sok minden más.

Anyáink és nagyanyáink valószínűleg használtak mesterséges nátrium glutamátot tartalmazó élelmiszereket a főzéshez, vagy ott volt az asztalon, hogy bármikor megízesíthessük vele az ételünket. És bár évtizedekkel ezelőtt még ártalmatlannak tartották őket, el kell gondolkodnunk rajta, hogy milyen hatással lehet a nátrium glutamát az ember anyagcseréjére, génműködésére és a jövő generációira. Gondoljunk a gyermekeink egészségére, mielőtt gyorsétterembe visszük őket, chipset, diétás üdítőt vagy nátrium glutamátot és aszpartámot tartalmazó joghurtot veszünk nekik. Akkor is, ha egyelőre nem érzünk semmilyen negatív hatást a mesterséges nátrium glutamát fogyasztásakor. Emlékszik Pottenger macskakísérletére? Vajon ön és a családja még egészséges?
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: gyorséttermekben, stabilizátorként, ellentmondásosak, túlérzékenységet, perisztaltikájuk, koleszterinszint, adalékanyagokkal, befolyásolhatják, oxigénszármazék, élelmiszerekben, xenoösztrogének, kombinációjával, csukamájolajjal, antioxidánsokra, gyógyszerészeti, megkérdőjelezik, élelmiszerekről, felnőttkorukban, gyulladásfaktor, cukortartalmúak, fehérjeizolátum, állatkísérletek, intoleranciával, immunszervünket, gyógyszerszedés, megállapítottak, stresszreakciót, megállapították, fűszerkeverékek, szervezetünknek, megízesíthessük, ivarmirigyekhez, csecsemőmirigy, sejtkárosodást, feldolgozottak, fogyasztásával, cikk hosszú, nátrium glutamát, élelmiszeripar által, 1908-ban Japánban, amerikaiak étkezőasztalán, feldolgozott élelmiszerekben, nátrium glutamátot, mesterséges nátrium, molekuláris folyamatok, legújabb kutatások, alábbiakban megpróbálunk, nátrium glutamáttal, glutamát aminosavval, nátriumot azért, leggyakoribb mesterséges, gyorséttermi ételek, Linda, Gyógyszerészeti Hivatala, Toxicology Reports, Pottenger Macska Vizsgálatot, Francis Pottenger, Pottenger Macska Kísérlet, Emlékszik Pottenger,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  A világnak égető szüksége van ...  Semmit ne higgy el  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Pillangó  Esti kép  Semmit ne higgy el  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fák lelke  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Ma  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alakot vált...  Facebookon kaptam Krisztinától  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  György napra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Jó éjszakát  képre írva  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Jó éjt  Volt egy...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Életművészet  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Esti kép  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Gárdonyi Géza - Április végén  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Lábad nyomát megőrzi a föld.  802 esztendeje, 1222. április ...  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Emlék  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ... 
Bejegyzés Címkék
cikk hosszú, nátrium glutamát, élelmiszeripar által, 1908-ban Japánban, amerikaiak étkezőasztalán, feldolgozott élelmiszerekben, nátrium glutamátot, mesterséges nátrium, molekuláris folyamatok, legújabb kutatások, alábbiakban megpróbálunk, nátrium glutamáttal, glutamát aminosavval, nátriumot azért, leggyakoribb mesterséges, gyorséttermi ételek, kínai ételek, feldolgozott vagy, szárított marhahús, fagyasztott ételek, instant tészták, élelmiszereken levő, glutamát aminosav, tengeri moszat, parmezán sajt, idegi kapcsolatok, kognitív működést, elsődleges feszültségoldó, felesleges glutamáttól, természetes glutamátban, hozzáadott nátrium, hidrolizált növényi, autolizált élesztő, hidrolizált élesztő, összetevők listáján, olyan élelmiszerekről, idősek étvágyát, gyomor kiürülését, táplálék lassan, belek felé, tüneteket nehéz, nátrium glutamátra, feszültség vagy, érzéketlenség vagy, bizsergés vagy, nyakon vagy, szapora szívverés, mellkasi fájdalom, újabb kutatások, kutatók évtizedek, magas vérnyomással, reproduktív rendszert, idegrendszer működését, tudósok megállapították, hipotalamusz idegsejtjeit, állatoknál növekedésbeli, idegrendszer degeneratív, kutatások kimutatták, koleszterin egyensúlyt, szív sejtszerkezetében, immunrendszer része, 2022-es állatkísérlet, másik immunszervünket, magas zsírtartalmú, eredmények sejtes, mitokondriumok megváltozását, normális élettani, magas leptin, alacsony adiponektin, metabolikus szindrómával, káros hatások, fokozott gyulladással, szabad gyökök, jóllakottság hormonja, további evést, agyi gyulladást, úttörő jellegű, metabolikus útvonalat, húgysav felhalmozódása, tudósok ezen, általános amerikai, elmúlt évtizedekben, gyorséttermi ételeket, táplálékkal bevitt, előbbi káros, éhgyomri vércukorszint, genetikai elemzés, aszpartám együttes, normálishoz képest, aszpartám széles, májban történő, mitokondriumok működésében, sejtek túlélésében, étrendünk rövid, emberek egészségét, reproduktív egészségünk, hírhedt Pottenger, feldolgozott élelmiszerek, rossz étrend, macskák utódainak, vizsgálatban Francis, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4963
  • e Hét: 29854
  • e Hónap: 61340
  • e Év: 266041
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.